Jump to content
Sign in to follow this  
e60530dirl

E60 530D issues

Recommended Posts

I have a few issues with my e60 530d M Sport at present 

and I am hoping to resolve them so I am starting this thread and hopefully it can help people in the future once I have it resolved due to not finding a exact answer to my faults or threads across the internet leading that way and going unanswered bye the end ,hopefully it will be of benefit to somebody and I will learn some of the common faults and fixes etc. along the way.

E60 530D 208 BHP model i.i.r.c. (early model anyway)

car is unmapped all original with cat,egr and dpf.

 

I was driving the car and it suddenly lost power as if it lost boost (turbo not working at all ,no smoke and happened in city driving at slow speeds , it may be limp mode)

I have so far replaced the insides of the electronic actuator as that was the code I got when I checked the codes with INPA 

refitted it and it ran worse so we just disconnected it and left it alone for a few weeks and drove it with out it connected 

Also at the same time cleaned the DPF and EGR which were absolutely filthy 

 

We have now gone at the car again (Me and my Friend) and have done 

aqua cleaning of the inlet manifold 

swirl flap blank kit fitted 

 

and now can hear the turbo with a kind of slightly louder noise a whooo kind of noise but not really loud (but sounds like a split intercooler pipe to me but have seen on line its turbo blades)

this may be the Turbo that is the problem but we are not replacing that yet and doing the other bits first 

 

Having taking everything apart to inspect the Turbo we have discovered that the seal on the intercooler to turbo pipe is shot and before we dissembled there is some oil at this point weeping / leaking from that join 

 

also noticed was some cracks in the manifold although it may not have been leaking yet we have fitted a ebay cast version on there now 

 

upon inspection of the Turbo it does not look oily or any play in the shaft 

I tried to be smart and bought a used turbo that was refurbed 1k miles ago of a breaker with out seeing it and it turns out the 2006 turbo and actuator are different 

so we are fitting my original turbo back on and hoping for the best 

again this may end up been the Turbo but we will see 

 

We are going to fit both thermostats tomorrow , and fuel filter 

also have cleaned out the DPF and CAT 

Clear codes and drive it and see what happens 

I have read online that keep clearing the codes over a certain amount of driving (we may do all this on the ramp)

and then also force a dpf regen via software 

 

I own the car 2 years and have never replaced the thermostat so i think this is a issue 

The car doesn't seem to rev past 2.5k - 3k RPM ,im not sure if this is a limp mode 

 

the car has 115k miles on it and is in general good order and wasn't abused in its life 

the exhaust isnt very smokey either 

the exhaust was quiet hot on the pipes previously 

and the car inlet manifold and egr were extremely built up with carbon as was the DPF but I do short mileage generally so I assume that is the cause of that 

 

The breather has also been updated so it is not a gause issue 

MAF cleaned and tested etc. 

 

 

the current codes i seen after i reset the codes are (only reset once)

dme/dde 4203 =  glow unit error

4212 Glow Plug Cyl 1 - Activation Interrupted

4222 Glow Plug Cyl 2 - Activation Interrupted

4232 Glow Plug Cyl 3 - Activation Interrupted

4252 Glow Plug Cyl 5 - Activation Interrupted

4262 Glow Plug Cyl 6 - Activation Interrupted

480A DPF -Bank 1

4530- charge air pressure small turbo control deactivation

 

I plan to replace the glow plugs soon also but im reading conflicting reports about whether dpf will regen with this fault or not 

battery went dead while working on it so not sure if some faults are from that either 

 

my biggest wonder is 

is the turbo gone or is it all the cause of a blocked dpf and although it has been cleaned is it because it is not doing a regen due to the thermostats so hopefully this will be answered over the next few days 

anyway sorry for the long winded post 

I will update when we get to the next part and see what we find.

 

outside of that it has been extremely bulletproof except for mulf failing ,radio sound cutting in and out and cant connect to blue tooth were the symptoms to that (currently disconnected with a fibre optic loop attached until I decide what way to proceed) radio and cd player work again perfectly 

and MV2 wheels that are bent I assume due to run flats (I have purchased a fresher set to be fitted)

water in area below battery (reason been to be found yet although I just heavily power washed the car so not entirely sure )

2 parking sensors gone (not been done this time as want colour coded replacements)

also have 2 front arms with a slight bit of play so we will replace them tomorrow

air filter 

pollen filters

oil and filter 

 

I plan to keep the car 

I have had e39 525i M Sport 

E34 525i 24V M sport 

E34 520i 

E34 520i Touring 

and a few 3 series trough the years 323i,320i,318i compact (all e36)

I have had lots of other brands and cars but the 5 series has always been my favourite car and plan to keep this one as I always regretted any I sold on

 

Cheers 

 

Colm 

 

 

 

 

 

Edited by e60530dirl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×