Jump to content
kojo

E39 535i Transmission in limp mode

Recommended Posts

Hi everyone

 

Hoping someone can help me with this issue

 

I have recently bought a 2000 E39 535i, with the ZF5HP24 box. I bought it knowing it had a faulty gearbox, it was stuck in 4th gear, reverse was fine. Fault codes at the time showed '3BS: Stall speed'

Anyway with a bit of research on the auto box, I managed to get a second hand one for a decent price, and I had the Torque converter refurbished.

I assumed the old box had a blown A drum, although thinking about it, there was no metal debris when I dropped the pan?

 

Anyway, had the replacement box and 'new' TC fitted - same symptoms. Car goes into limp mode straight away as soon as I start it. Fault code this time reads:

"Error 15:Pressure actuator EDS total current"

When the engine is turned off, I can clear the codes but as soon as I start it again, error comes up

 

I was told this could be a faulty solenoid circuit supply or wiring, or a defective EGS. I tested all the wiring from the gearbox to the EGS, all ok. I got a replacement EGS with the same part numbers, no difference. Same fault code appears straight away...

 

Here's something that might point to my problem: The replacement 'box I got came from a car registered in 1996, my car is year 2000. 

I'm just thinking, is there a difference between the '96 box and the '00 box which means my EGS cannot talk to the older 'box??

Are the internals of the two 5HP24's different? 

 

Any help much appreciated

 

Duncan

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×